Fotbollen står för gemenskap
TJEJERNAS EGEN FOTBOLLSKLUBB I SÖDERORT
Sätra SK är en unik förening – här spelar bara damer och flickor, utan konkurrens från herrarna.
– Vi är en trygg samlingsplats, säger ordföranden Madeleine Hjorth.
Söderortsklubben har ett damlag som spelar i division 1 samt ungdomsverksamhet från F07 ner till F14.
Upptagningsområdet för klubben är sydvästra Stockholm, med träning på Sätra bollplan, precis mittemellan Sätra och Skärholmen.
– Det är lite svårt att rekrytera så ju äldre spelarna blir, desto större blir upptagningsområdet, säger Madeleine Hjorth, ordförande i Sätra SK.
De flesta börjar i skolåldern och sen tunnas det ut kring 12-13.
– Men vi lägger inte ner lag, vi fogar ihop istället. Jag tror verkligen att fotboll står för gemenskap, det gör att man finner ett sammanhang och inte hamnar utanför.
Förutom att vara en trygg samlingsplats vill klubben vara en kraft i det lokala samhället.
– Vi jobbar mycket med ledarskap och förståelsen för andra människor, och att acceptera olikheter. Det finns en glöd i att hjälpa till och bidra, säger Madeleine.
Melissa Juliette Villa Ruiz, 19, och Alice Pettersson, 24, spelar i klubbens division 1-lag.
– I början spelade jag mest för att det var kul, man fick polare och nåt att göra. Idag känner jag en större gemenskap och har mina vänner här, säger Alice.
För Melissa var vägen in i fotbollen också en flykt från problem.
– Jag blev som barn retad för att jag var överviktig, så det blev en flykt från verkligheten, att komma ifrån mobbingen. Jag var också ny i Sverige då och via fotbollen lärde jag mig svenska språket.
Erfarenheterna från plan är nyttiga även i det civila.
– Som sjuksköterska jobbar vi ju i arbetslag så att ta användning av kraften i stark gemenskap är viktigt, att samarbeta. Man kan ju inte göra allt själv, säger Alice.
Vilka tre ord skulle ni beskriva ert område med?
– Otryggt, även om jag själv inte känt mig otrygg, men det händer mycket här. Trots det så även skön stämning och att det är lärorikt, man får så många olika perspektiv på saker här, säger Alice.
– Familjärt, eftersom alla känner alla, styrka säger jag också, eftersom det krävs styrka att stå emot folks fördomar om området, och gemenskap, vi håller ihop, säger Melissa.
– Jag skulle säga interkulturalitet, eftersom det hela tiden uppstår möten. Drivkraft väljer jag också, vilket jag märker att de unga har. Sen säger jag fin natur, det är så nära till grönskan här, säger Madeleine.
Denna text var med i Mitt i Skärholmen, nr 41, Mitt i Skärholmen – november 2021
här kan du läsa hela numret av Mitt i Skärholmen nr 46 2021, texten finns på sid 23.
Taggar:Bredäng, Mitt Skärholmen, Polisen, samverkan, Sätra, Skärholmen, Skärholmens stadsdelsförvaltning, Stockholmshem, Svenska Bostäder, Vårberg