Nätverksträff om oriktiga hyresförhållanden
Årets sista nätverksträff hölls den de 6 december hos Skärholmens stadsdelsförvaltning. Det var ett stort engagemang bland de cirka 30 deltagarna från 15 olika aktörer. På plats var både medlemmar från Skärholmens och Rågsveds Fastighetsägare, Skärholmens stadsdelsförvaltning, polisen och Stadsmissionen. Vi hade även kollegor från Fastighetsägare i Järva på plats.
Nätverket för oriktiga hyresförhållanden har som mål att vara en plattform för att dela erfarenheter, diskutera metoder och arbetssätt samt stärka relationerna mellan fastighetsbolag för att underlätta samarbete och kontaktvägar.
Bobyrån – Stadsmissionen i samverkan med fastighetsägare
Camilla och Miriam från Stockholms Stadsmission berättade om deras verksamheter, Bobyrån. Det arbetar med att förmedla och matcha långsiktiga bostadskontrakt för att hjälpa utsatta grupper som unga vuxna, ensamstående föräldrar, nyanlända barnfamiljer och hemlösa.
Stadsmissionen har inte egna lägenheter utan samarbetar med fastighetsägare och förmedlar bostäder via sin intressebank. Intressebanken fungerar behovsstyrt och matchningar görs utifrån hyresnivåer och familjers behov.
Stadsmissionen står initialt på kontraktet, vilket minimerar fastighetsägarnas risk. Det finns även ett förebyggande arbete för att förhindra vräkningar. Vid indikation på problem följer Stadsmissionen upp tillsammans med fastighetsbolagen och socialtjänsten. För att underlätta samarbete med fastighetsägare erbjuder Stadsmissionen även inspirationsworkshops samt konsulttjänster och stöd vid vräkningsärenden.
Vill du veta mer, kontakta Bobyån.
Hyreslagen förenklar för fastighetsägare i arbetet mot brott
Linn Bernhardsson, Stockholmshem, var också på plats och berättade om de förändringar i hyreslagen som trädde i kraft den 1 juli 2024. Förändringarna syftar till att göra det lättare för fastighetsägare att hantera hyresgäster som systematiskt begår brott, både i bostäder och lokaler. Fokus har förflyttats till att prioritera kollektivet och skapa tryggare bostadsområden. Målsättningen är att skydda de boende som sköter sig och bidra till en säker miljö, både i och omkring bostaden.
En central förändring är införandet av begreppet “bristande skötsamhet”, som omfattar regelbunden brottslighet i området, exempelvis misshandel av grannar, hot mot blåljuspersonal eller hantering av sprängmedel. Definitionen av “störningar” har även breddats till att inkludera brott som begås i närområdet.
Lagändringarna gör det också möjligt att säga upp hyreskontrakt om en bostad används som en bas för brottslighet. Lagen riktar sig också mot överbeläggning, som i fallet med madrassboenden.
Skatteverket
När det gäller folkbokföring och oriktiga boendeförhållanden är samarbetet med Skatteverket avgörande. Det krävs även lokal samverkan mellan polisen och fastighetsägare för att hitta fungerande rutiner och hantera ärenden effektivt. Från och med 2025 förväntas Skatteverket kunna agera snabbare med hjälp av underrättelser från utbetalningsmyndigheten om felaktiga utbetalningar.
Taggar:BID, bobyrån, bosocialt nätverk, hyreslagen, oriktiga hyresförhållanden, samverkan