Orange day – mot våld i nära relation
Tillsammans med våra medlemmar arbetar vi för att förebygga våld i nära relationer. Det är en naturlig del i arbete för minskad brottslighet och ökad trygghet. Självklart vill vi också uppmärksamma Orange Day den 25 november som är Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor och flickor denna dag. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Läs mer om orange day på unwomen.se här.
Tillsammans mot våld i nära relation
Tillsammans kan vi fastighetsägare göra en hel del för att motverka våld i nära relation.
Tillsammans med våra systerföreningar i Rågsved, Hässelby-Vällingby, Järva och Alla Kvinnors Hus har vi under september genomfört utbildningar om våld i nära relation. Det var ca 60 deltagare och utbildningarna har i första hand riktat sig mot förvaltare/ tekniker/ bovärdar som är ute i våra fastigheter och som ibland upplever att något inte känns rätt hos en hyresgäst. Här kan du läsa mer om det utbildningen.
Som en del i det brottsförebyggande arbetet har vi tillsammans med våra systerföreningar tagit fram ett informationsmaterial som våra medlemmar kan använda i sina fastigheter. Delar av materialet finns på flera språk. Du hittar materialet här.
Under året har vi startat upp ett nytt samarbete tillsammans med våra medlemmar och Relationsvåldscentret i Skärholmen/Hägersten och Hässelby. Vi har hjälpt utsatta kvinnor till nytt stadigvarande boende.
Vi har vid nätverksträffar bland annat träffat socialtjänsten som berättat om hur fastighetsägare kan gå till väga med orosanmälningar. Vi har också diskuterat hur fastighetsägare kan upptäcka och agera när vi misstänker att det förekommer våld i våra fastigheter.
Mycket våld syns inte utanpå men som fastighetsägare kan vi vara uppmärksam när vi är ute i våra fastigheter bland annat om:
- vi inte blir insläppta i lägenheten
- det är upprepad skadegörelse, neddragna persienner, trasiga handtag, märken efter knytnävsslag i väggar, mm
- det alltid är någon hemma, barnen är oftast hemma, familjen verkar isolerad och utan besök
- det görs upprepade anmälningar på trasigt avlopp, diskmaskin eller annat? Det kan vara ett sätt att tillkalla någon som kan se att man behöver hjälp.
Allmännyttan har tagit fram ett material om våld i nära relation för att stärka arbetet med att uppmärksamma våldet. Mer information om det hittar du på stadens webbplats här.
– För oss handlar trygghet om mer än byggnader – det är att skapa platser där människor kan känna sig säkra och leva utan rädsla. Genom samarbete med Skärholmens socialtjänst och deras stadsbidragsfinansierade projekt för stadigvarande boende åt våldsutsatta, hjälper vi personer i behov med boende och flyttstöd. Att förebygga våld i nära relationer är en självklar del av vårt ansvar för att bidra till ett samhälle där varje individ kan bygga sitt liv på en grund av trygghet och tillit, säger Adisa Handzic, Social hållbarhetsutvecklare på Victoriahem, en av föreningens medlemmar.
Alla dagar är lika viktiga i arbetet mot våld i nära relation men i november uppmärksammar vi det extra genom att använda extra mycket orange.