Samverkan för ökad trygghet finns i många former
Olle Larsson som bor i bostadsrättsföreningen HSB Brf Gransätra, en av Skärholmens Fastighetsägares medlemmar sedan föreningens start 2008, är engagerad i trygghets- och säkerhetsfrågor i både Skärholmen och Huddinge.
Olle har arbetat med lås och säkerhet stora delar av sitt yrkesverksamma liv. När han gick i pension ville han fortsätta att engagera sig i trygghetsfrågor. Nu är han både engagerad som polisvolontär och i Grannsamverkan i Sätra samt i Grannstödsbilen i Huddinge.
Under fyra dagar i oktober arrangerades Trygghetsdagar i Skärholmen, Sätra, Bredäng och Vårberg. Då kunde boende i stadsdelsområdena träffa representanter från Skärholmens stadsdelsförvaltning och andra lokala aktörer för att prata om trygghet. Olle var på plats i Sätra och berättade om polisens arbete och Grannsamverkan. Även Skärholmens Fastighetsägare var på plats vilket du kan läsa mer om här.
Nätverksmöjligheterna i Skärholmens Fastighetsägare är en fördel
En fördel som Olle ser med Brf Gransätras medlemskap i Skärholmens Fastighetsägare är möjligheten att knyta kontakter och samverka med andra. Nu har Brf Gransätra även bokat in en säkerhetsbesiktning, som ingår i medlemskapet, för att för att få en aktuell status på fastigheterna ur ett trygghets- och säkerhetsperspektiv. Läs mer om medlemsförmånen säkerhetsbesikningar här.
– Vi vill göra en kontroll efter att vi byggt om fasader, ramper och portar. Nu har vi nyckeltaggar istället för nycklar och man kan ringa från porten till respektive lägenhet. Det känns mycket säkrare, säger Olle.
Olle uppskattar även trygghetsvandringarna som han menar är bra för området och ett bra tillfälle att träffas och diskutera olika utmaningar i områdena. Under vandringarna går både fastighetsägare, polis, stadsdel och andra lokala aktörer med för att se vad i miljön som upplevs som otryggt och som behöver åtgärdas. Läs om trygghetsvandringarna här.
Anledningen till att Olle är engagerad i Grannstödsbilen i Huddinge är att det inte finns Gransstödsbil i Skärholmen, vilket han arbetar för att det ska göra i framtiden.
– Kan jag så ett frö till att vi får Grannstödsbil i Skärholmen så är jag glad, det gynnar alla i området och bidrar till tryggheten. Vi kan åka dit det behövs och är extra ögon. Vi syns dessutom bra med bilen och våra västar och bidrar till att det rör sig på till exempel en otrygg plats, berättar Olle vidare.
Grannstödsbilen i Huddinge är ett extra verktyg
I Huddinge finns två Grannstödsbilar som körs av volontärer. Man kör alltid två och två och innan varje pass har volontärerna kontakt med polisen för att få aktuell information och vid avslutat pass har man återigen kontakt för att avrapportera.
Bilarna kör runt på vardagar kl 10-16 och vid speciella tillfällen även på kvällen. Olle menar att det är tacksamt att åka runt och prata med folk, tipsa boende när man till exempel ser en villahäck som är för hög och som är perfekt för inbrottstjuvar att gömma sig bakom. Han uppskattar också dialogen med polisen och påpekar att Grannstödsbilen inte är ett vaktbolag utan hänger ihop med Grannsamverkan. Olle säger att Grannstödsbilen blir som ett extra verktyg för polisen.
– Vi kollar även allt från potthål i asfalten till klotter och skadegörelse som vi rapporterar i Huddinges app som liknar Stockholm Stads Tyck till-app, berättar Olle.
Grannsamverkan för ökad trygghet
Olle berättar att det under en period försvann många cyklar ur låsta cykelhus.
– Tack vare Grannsamverkan blev jag uppringd när några höll på att stjäla cyklar och jag ringde vidare i kedjan så att vi kunde gå ut tillsammans och tjuvarna flydde. Det är viktigt att man inte gör något ensam utan är några stycken, berättar Olle.
Olle är ansvarig för grannsamverkan i Brf Gransätra. Han menar att som aktiv inom Grannsamverkan ska man har ögon och öron med sig och vara nyfiken. Att hälsa på dem man möter i området och fråga vem de ska hälsa på skrämmer också bort en del som har andra syften.
– Vi har även samarbete med bland annat Gillsätra samhällsförening och två villaföreningars grannsamverkan. Vi berättar för varandra när det händer saker i området, om det är organiserat gör de ofta ett par inbrott i samma område innan de flyttar till nästa, berättar Olle.
Om man vill starta Grannsamverkan kontaktar man sin lokalpolis, de arrangerar en kurs och sedan får man ett godkännande så att polisen kan skicka statistik om inbrottsförsök med mera. Det finns även en app där behöriga i Grannsamverkan kan lägga ut information i en chatt som berör alla i området.
BRF Gransätra är en HSB-förening i Sätra som omfattar 153 lägenheter i 9 hus med 2-3 tre portar i varje hus. Här kan du läsa mer om bostadsrättsföreningen.
Taggar:Grannsamverkan, Grannstödsbil, HSB Brf Gransätra, platssamverkan, samverkan, Skärholmens Fastighetsägare, Trygghet och trivsel